Indkøbskurv

Søvnmangel, søvnkvalitet og søvn generelt

8 timers nattesøvn og 3 årsager til vigtigheden af søvnmængden

Har du en hektisk hverdag og et udfyldt kalender, så kan det være svært at få tiden til at skulle sove hele 8 timer af døgnet, men det er måske mere vigtigt end du måske forestiller dig.

Det kan være nærliggende at tænke at det er bedre at få mere udført i den tid man ellers skulle sove – hvilket også er sandt på den korte bane. På den lidt længere bane vægter effekten ved mere søvn den kortsigtet ignorering af behovet for søvn.

Herunder kan du finde 3 årsager der forhåbentlig kan motivere til planlægge og prioritere at få den rette mængde søvn og undgå både søvnmangel, men også at få for meget søvn.

Læs evt. også mere om søvnbesvær i kategorien for vores Night Master produkt

Forventet Levealder (1)

Studier har vist at både for lidt eller for meget søvn kan lede til større risiko for en lavere levealder (tidligere død).

I et af disse studier hvor kvinder der sov for få timer havde 21% større risiko for reduceret levealder og kvinder der sov for mange timer havde 17% større risiko for reducering i levealder.

Det samme mønster viste sig også ved mænd, hvor risikoen også var 21% ved for lidt søvn, men derimod 24% ved for mange timer – ifølge about dot com.

Et andet interessant fund i denne undersøgelse var at brugen af sovemedicin også øgede risikoen for tidlig død, dette på trods at at patienten sov det rette antal timer.

Kvinders risiko steg med 39% ved brug af søvnmedicin og 31% hos mænd. I undersøgelsen var 7 timer eller derunder betragtet som for få timer og mere end 8 timer som værende for mange timer. Kroppen er bedst i balance ved 8 timers nattesøvn.

Smerter (2)

Tidligere var det opfattelsen af mennesker med kroniske smerter ikke kunne sove grundet smerte. Det har dog vist sig ved undersøgelser at manglen på søvn kan være med at til at skabe smerten. Personer som i undersøgelsen var berøvet fra meget af deres nattesøvn oplevede led og muskelsmerter efter to uger og mange oplevede denne smerte allerede efter kun en nat.

Specielt personer med fibromyalgi oplever dette grundet at sovecenteret ved denne lidelse som regel er undertrygt. Desværre er der ikke mange søvn præparater der kan hjælpe i denne situation. Mange af de sovepiller der findes på markedet i dag holder patienterne i niveau 2 søvn og derfor opnår man ikke fordelene ved at komme ned i den dybe REM søvn.

Der er dog undtagelser, hvorfor det er vigtigt at man vælger den rette søvn medicin. Hvis du oplever smerter i løbet af dagen, så prøv at få 8 timers søvn hver nat og se om dette afhjælper dine smerter.

Energi (3)

Med nutidens hastige fremdrift har vi alle brug for mere energi. Alle ved at søvnmangel kan være skyld i manglende engergi, men for meget søvn kan også være engeri nedsættende. At indhente søvn i weekender og ferier er ineffektivt, da du faktisk blot ændrer dit sovemønster fra for list søvn til for meget søvn og derfor ikke gør noget godt for at skulle få mere energi. Derfor er det vigtigt at få et stabilt sovemønster og 8 timers nattesøvn for at forbedre din livskvalitet.

Hvad er sammenhængen mellem søvnmangel og fedme ?

Som du har læst ovenfor er den anbefalet daglige søvnmængde mellem 7 og 9 timer. Der er dog mange der kun får omkring 6 timers søvn. Undersøgelser viser at jo længere fra de ideelle 8 timers nattesøvn, jo højere risiko er der for at udvikle fedme.

Hvad er videnskaben bag sammenhængen mellem søvngæld og fedme ?

Hvis man har mangel på søvn falder leptin niveauet i kroppen. Leptin er et protein i blodet der undertrykker din appetit og påvirker hvordan din hjerne registrer mæthed. Søvnmangel får niveauet af grehlin i kroppen op, stoffet får lysten til at spise til at stige. Kort fortalt, hvis du sover færre timer falder dit leptin i blodet og dit grehlin stiger. Hvilket resulterer i overspisning og vægtforøgelse.

Du skal sikrer et godt søvnmønster før du tænker at skulle på slankekur, benytte vægttabs produkter, slankepulver eller vægtregulerende produkter. Dette er dog ikke uden undtagelse at man skal have styr på søvnen før man kan få styr på vægten.

Undtagelsen er der hvor vægten har resulteret i fedme der giver søvnbesvær og en søvnkvalitet der ikke er i top. I dette tilfælde bør dit fokus på vægttab være en prioritet for at bryde den onde cirkel. (beregn dit BMI her: Beregn BMI for indikation af om du er i kategorien for fedme)

Hvad er resultatet af fedme og samtidig søvnmangel?

Fedt akkumulering i hals og nakke giver besværet vejrtrækning under søvn og forsager dårlig iltning til lungerne. Dette kan føre til snorken og patologisk søvnapnø. Du vågner flere hundrede gang under en nattesøvn føler dig døsig eller falder i søvn i løbet af dagtimerne, selv på upassende tidspunkter. Denne tilstand kaldes obstruktiv søvnapnø.

Derfor leder den afbrudte søvn til søvnapnø, som igen leder til mere søvngæld, mere stress og mere leptin og grehlin og derved en vægtforøgelse i en ond og skadelig cirkel.

Hvad er løsningen på søvnmangel og fedme kobinationen ?

  1. Hvis du snorker meget kan det være at du skal kontrolleres for søvnapnø.
  2. Arbejd på at tabe vægt.
  3. Hold stress i kontrol og få skabt en bedre søvn hygiejne/søvnmønster

Andre kilder om håndtering af stress:

https://stresscontrol.org/

International Garanti
Der ydes international garanti svarende til dit land.
Tysk kvalitet
Vi tilbyder dig den bedste kvalitet fra vores tyske leverandør LR.
14 dages retur
Vi tager varer retur og refunderer i op til 14 dage
100% Sikker betaling via
Mobilepay, Dankort, Visa, Visa dankort, GPay, Applepay, Anyday, MasterCard via Freepay